I dette blogindlæg vil vi i simple termer og analogier forsøge at beskrive, hvorfor det giver mening at tænke sig godt om, når man står og skal til at investere i en BI-løsning.
Hvis du skal bygge et nyt hus som skal danne ramme for din familie de næste mange år, ville du så bygge det direkte på den kolde jord, uden et solidt fundament? Nej, vel?
Fundamentets opgave er at understøtte husets bærende vægge og tagkonstruktionen, så huset ikke sætter sig, ligesom fundamentet forhindrer fugt fra jorden i at trænge op i huset. Et hus uden fundament er således i konstant risiko for at styrte sammen.
Det samme gør sig gældende for mange Power BI løsninger som henter data direkte fra kildesystemerne udenom en solid dataplatform. Det lægger et unødigt hårdt pres på kildesystemerne, skaber en enorm personafhængighed, duplikerer forretningslogik og er meget sårbare overfor ændringer i kildesystemerne.
Hvorfor er der så stadig så mange Power BI løsninger uden et solidt fundament? Jo, det er typisk der hvor man starter. Man kommer hurtigt i mål med den enkelte opgave, og så virker det dyrt og uoverskueligt at skulle bygge løsningen rigtigt. Men det er byggesjusk – og gør din virksomhed sårbar!
Heldigvis er der en løsning som ikke er hverken dyr eller uoverskuelig
Hvis du kun har én meget simpel datakilde, så PowerBI måske alt du har brug for, men for de fleste virksomheder er kombinationen af PowerBI og en dataplatform klart at foretrække.
Man skelner mellem to slags dataplatforme: traditionelle og automatiserede. De har hver især deres fordele, men for langt de fleste kunder, ville vi anbefale en automatiseret dataplatform. Årsagen hertil er den enestående time-to-market og skalerbarhed, der gør det nemt og hurtigt at lave ændringer eller opdateringer, som din virksomheds behov ændrer sig.
Som det ligger i navnet benytter automatiserede dataplatforme automatiske processer til indtastning, integration og transformation af data. Den leveres med forudbyggede konnektorer til populære datakilder som Navision og Business Central, og er derfor stort set klar til at gå live så snart den er forbundet med dine datakilder. Dens low code & automatiske dokumentation, gør at du kan blive færdig med udviklingen og oprettelsen af datavarehuset på dage i stedet for måneder.
Alt dette gør automatiske data platforme til et perfekt værktøj for virksomheder der gerne vil i gang med at arbejde datadrevet uden at skulle tømme sparegrisen og vente spændt i flere måneder på at systemet er bygget færdigt.
Når det er tid til at bygge huset, kommer endnu en vigtig beslutning. Skal du sætte tid og ressourcer af til at lære at være murer, tømrer, VVS’er og elektriker, eller skal du ringe efter en professionel? De fleste ville nok kontakte en professionel, som kunne gøre det hurtigere og bedre, end de selv ville kunne. Det samme gør sig gældende for IT-services.
Det kan være fristende bare at købe en ny teknologi med uanede muligheder og bare lade det være op til IT-afdelingen at få det implementeret. Der kan dog være meget tid at spare ved at hyre en professionel, som er specialiseret i området, til at guide dig godt igennem processen.
Indenfor især IT-faget eksisterer der eksperter inden for næsten hver eneste lille lomme af teknologiens landskab, som gennem mange år har specialiseret sig i deres specifikke spidskompetence. Det gør dem særligt godt rustet til at løse dit problem, opsætte dit nye system eller hjælpe dig godt i gang.
Et nærliggende eksempel er implementeringen af Business Intelligence. Har du en BI-konsulent ansat, så behøver du måske kun hjælp til at komme i gang med den nye data platform. Har du ikke, kan det måske bedre betale sig at købe månedlige rapporter fra et konsulenthus, end at hyre en fuldtids BI-medarbejder. Det er alt sammen en vurderingssag.
Nu har vi snakket om nogle tidspunkter, hvor det giver mening at hyre en konsulent. Lad os se på nogle af fordelene: